Puur gebaseerd op praktijkervaring als hypnotherapeut, ademcoach en voormalig gespecialiseerd longverpleegkundige heb ik een begeleidingstraject ontwikkeld voor mensen met Astma, die regie willen over hun adem en Astma.
Het individuele traject is aanvullend op de reguliere behandelingsmethoden en kan de kwaliteit van het leven vergroten en de klachten stabiliseren.
Hieronder volgt een uitleg over de doelgroep en het begeleidingsprogramma.Voor wie?

Voor ieder met Astma. De diagnose Astma is gesteld door een arts.
Er is een traject voor kinderen vanaf 6 jaar, jongeren en volwassenen.
Deze trajecten verschillen van elkaar en zijn toegepast op de leeftijd.Aanleiding voor Adem en Astma Management?

- moeilijk in te stellen op medicatie, regelmatig verergering van klachten of ziekenhuisopnamen.

- angst en paniek, onzekerheid, machteloosheid t.o.v. benauwdheid en klachten;
- moeite met acceptatie van Astma en het inpassen in het dagelijks leven; 
- adem insufficiëntie en niet effectief adempatroon;
- stressvolle levensgebeurtenissen uit het verleden of in het hedenAchtergrond en effectiviteit
Als Longverpleegkundige was ik al zoekend naar een zo optimaal mogelijke formule om patiënten met Astma te begeleiden. Binnen de reguliere richtlijnen worden behandelprogramma’s steeds meer aangescherpt op kwaliteit van leven en effectiviteit.
Ook vanuit de complementaire behandelmethoden worden programma’s geschreven waarbij de toepassing van medische hypnose grote effectiviteit behaald.

Als hypnotherapeut en ademcoach heb ik mij de laatste 10 jaar gespecialiseerd in het behandelen van mensen met fysieke en psychosomatische klachten. Mijn grote wens is na een lange zoektocht in vervulling gegaan en resulteert in dit begeleidingstraject voor mensen met Astma.

De combinatie van lichaamsgerichte oefeningen, adem coaching en hypnose blijkt zeer effectief bij Astma en andere chronische aandoeningen.

In het begeleidingstraject leer je om een keuze te hebben tussen ‘onvermogend’  of ‘vermogend’ zijn t.o.v. je angsten en klachten. Je leert je kracht van positief gerichte aandacht te gebruiken, waardoor je effectief om leert gaan met spanning en klachten.
Je vergroot je gevoelens van acceptatie, rust en zelfvertrouwen waardoor je relatie met je lichaam en Astma herstelt.Begeleidingstraject
In het Astma en Adem Management traject worden de doelen gericht op je algeheel welzijn, het herstel van lichamelijke klachten en herstel van blokkades op mentaal, emotioneel en gedragsmatig gebied. In het begeleidingstraject worden een aantal behandelmethoden gebruikt.

Gespreks- en hypnotherapie: gesprekken zijn onderdeel van de begeleiding waarin de onbewuste reactie patronen rondom Astma, die machteloosheid veroorzaken in kaart worden gebracht.
Bij het eerste gesprek worden de doelstellingen geformuleerd.
Er wordt een persoonlijk begeleidingsplan opgesteld samen met jou.
Interventie- methoden die gebruikt worden zijn o.a. gedragstherapie, communicatiemodel, psychotherapeutische interventies, EMDR, hypnose, visualisaties.

Medische hypnose ofwel trance leer je te gebruiken als therapeutische methode om te ontspannen. Het is een positief gerichte aandacht waarbij je analytisch denken op de waakvlam staat en je aandacht gericht kan worden op herstel.
Het leren focussen vanuit een neutrale positie schept de ruimte om te groeien en te veranderen en anders met je klachten om te gaan. Trance werkt positief op je lichaam door de aanmaak van endorfine en oxytocine. Het immuunsysteem wordt o.a. positief beïnvloed.
Je oefent thuis met de materialen uit de bijeenkomsten zodat je nieuwe inzichten, gevoel en gedrag in je dagelijks leven toe kan passen.
Verder wordt er aandacht besteed aan je verwerking en acceptatie van Astma.

Lichaamsgerichte oefeningen zijn een onderdeel van de begeleiding.
Je lichaam wordt door de oefeningen positief ondersteund in je herstel.
Je vergroot je lichaamsbewustzijn en het vertrouwen in je lichaam. Door de oefeningen herstel je het contact met je lichaam.

Met Adem-coaching leer je om je ademhaling en je adempatroon bewust te worden en te veranderen. Er wordt gewerkt met de verbonden natuurlijke ademhaling, zoals ieder die van nature heeft bij de geboorte.
Deze natuurlijke ademhaling kan verstoord raken door de ervaringen die verbonden zijn met je ademhaling of met je emoties. Het is heel natuurlijk dat je ademhaling reageert op emoties, zowel bij verdriet, angst of blijdschap.
Bij Astma kan de natuurlijke verbonden ademhaling verstoord zijn en stap voor stap aangeleerd worden, waardoor je meer regie hebt over je ademhaling.Verwijzing
Je kan zelf het initiatief nemen om het begeleidingstraject te volgen. Je arts kan ook het traject adviseren en verwijzen. De diagnose gesteld door een arts is van belang om het traject te starten.
Een verwijsbrief van de arts met hierop de gegevens wordt gevraagd bij aanvang van het traject.Medicatie
Tijdens het begeleidingstraject kunnen de voorgeschreven medicatie zoals gewoonlijk gebruikt worden. In de begeleiding worden medicatie en dieetvoorschriften ondersteund en de therapietrouw gestimuleerd. Ook andere behandelmethoden zijn geen belemmering in de begeleiding.  Contra-indicaties
Psychiatrische aandoeningen zijn een contra-indicatie voor het begeleidingstraject.Aantal bijeenkomsten
Het aantal bijeenkomsten varieert per persoon en is afhankelijk van de behandeldoelen.
Voor kinderen en jongeren is het traject tussen de 5 en 10 bijeenkomsten.
Voor volwassenen tussen de 8 en 15 bijeenkomsten.